MARIËT  MEESTER Hollands Siberië - Mariët Meester

De tribune van de armen

Wat David ziet

Hollands Siberië

Koloniekak. Leven in een gevangenisdorp

De mythische oom

Liefdeslied van een reiziger

Sla een spijker in mijn hart

De volmaakte man

De overstroming

De verdwaalde nomade

Het mythische Menaka

De eerste zonde

Bokkezang

De stilte voor het vuur

Sevillana

De tribune van de armen - Over leven en vrijheid in Andalusië
Literaire  non-fictie, Uitgeverij De Arbeiderspers 2017


Terwijl ze met een ezeltje van Sevilla naar Granada trok, deed Mariët Meester een raadselachtige ontdekking: tijdens een van de paasprocessies in de Semana Santa, wordt elk jaar een veroordeelde crimineel vrijgelaten uit de gevangenis van de provincie Málaga. Om de achtergrond van deze traditie te ontrafelen vestigt ze zich in Málaga-stad, waar ze vanaf het Plein van de Christussen, midden tussen de gitanos, het leven in Andalusië schetst.

     De tribune van de armen gaat over een eeuwenoud en uniek gebruik, over het zoeken naar troost in de roes van de nacht, maar vooral over het verlangen naar menselijkheid.Krant

Nederlands Dagblad - interview door Hilbrand Rozema (…) een liefdesverklaring aan Spanje.

Katholiek Nieuwsblad - interview door Anton de Wit

‘De Semana Santa gaat over verbinding. Het is een volksfeest voor werkelijk iedereen, rijk en arm. (…) Zo ik het zie gaat de Semana Santa over menselijkheid, niet over goddelijkheid.’

AD magazine - interview door Ellen den HollanderRadio

Radio 4, AVRO/TROS, Opium, met Annemieke Bosman. 7 april 2017

Radio 1 (visual radio), VARA, Spijkers Met Koppen, met Felix Meurders, 8 april 2017

Radio 1, VPRO, OVT, met Jos Palm en Paul van der Gaag, 16 april 2017


Uit recensies


In de Tribune van de armen vangt Mariët Meester de geuren, de kleuren en de klanken van Zuid-Spanje. Meesters liefde voor het land - het klimaat, de bergen van de Sierra Nevada en de cultuur - leidt ertoe dat ze zich met haar vriend Jaap een tijd vestigt in een bergdorp, een lange zwerftocht met hem en een ezeltje maakt en uiteindelijk een jaar neerstrijkt in Málaga. Dat ze daarvoor armoede moeten lijden, doet aan het genieten niets af. De levendige details, het grondige uitzoekwerk en de zelfspot maken dit mooie literaire reisverslag een must voor Spanjefans.

Ellen den Hollander in AD magazine en de regionale kranten van De Persgroep


(...) Meesters onderzoek mag dan het hoofdthema vormen van De tribune van de armen, intussen vertelt ze veel over het leven van alledag in Málaga. Niet het toeristische Málaga, maar dat van de arme wijk waar ze woont. Vooral in die passages, die laten zien hoe de Andalusiërs zich met vrolijke relativering door de sores van de crisis heen slaan, bewijst Meester haar schrijverschap.

Hans van der Heijde in Dagblad van het Noorden


(…) Door haar gedetailleerde en boeiende schrijfstijl is het alsof je er zelf bij bent.

Méditerranée


(…) Naast een uitgebreid portret van gewone mensen in Spanje en het verhaal van de jaarlijkse vrijlating via de broederschap van Jezus de Rijke bevat het boek ook een aanstekelijke beschrijving van de Semana Santa in Malaga. Alles soepel met elkaar verweven in een buitengewoon  meeslepend boek. Een absolute aanrader.

Holly Moors op Moors magazine


Wat een schitterend boek! Mariet Meester gaat al haar halve leven naar Zuid-Spanje, en dit boek is de uitkomst van al die tijd. Ze vertelt opnieuw het verhaal van haar eerste tocht in Spanje met het ezeltje Sevillana, dat de basis was voor haar debuut in 1990. Maar nu met andere ogen. Mooi.

     In dit nieuwe boek volgt ze hoe het zit met de de Paasprocessies in Malaga. De Santa Semana. Optochten die tot diep in de nacht duren, kostbare heilige beelden die over straat worden gedragen, en je wordt als lezer meegevoerd in de opwinding.

    ‘De tribune van de armen’ is ook een speurtocht naar hoe het komt dat gedurende die Paasweek een gevangene wordt ontslagen uit zijn gevangenschap. Vrij. Eerder heeft Meester geschreven over opgroeien in het gevangenisdorp Veenhuizen, maar in Spanje bereikt ze grote hoogten als het gaat over eenvoud zoeken en mededogen vinden. Een boek om te lezen en te delen!

ladeesse op bol.com